Met Checkjelinkje® ga je veiliger online.

Wat is spoofing?

Ben je ooit gebeld door iemand die zich voordeed als je bank, terwijl het in werkelijkheid een oplichter was? Of kreeg je een link die heel echt leek, maar toch naar een nepwebsite verwees? Dat zijn voorbeelden van spoofing, een techniek die cybercriminelen gebruiken om je te misleiden. In dit artikel leggen we uit wat spoofing is, hoe het werkt, en wat je kunt doen om je ertegen te beschermen.

Spoofing is het vervalsen van digitale identiteitskenmerken, zoals e-mailadressen, telefoonnummers of websites, door cybercriminelen. Ze doen dit om je te misleiden en te laten denken dat je met een betrouwbare partij te maken hebt. Zo kunnen ze je persoonlijke informatie ontfutselen of je geld stelen.

Spoofing is een sluwe techniek die cybercriminelen gebruiken om zich voor te doen als iemand anders. Stel je voor: je ontvangt een e-mail die eruit ziet alsof hij van je bank komt, met een link om je in te loggen. Maar in werkelijkheid is het een nep-e-mail van oplichters die je bankgegevens willen stelen.

Criminelen kunnen op verschillende manieren spoofing toepassen. Ze kunnen e-mailadressen vervalsen, waardoor het lijkt alsof een bericht van een betrouwbare afzender komt. Of ze manipuleren het nummer dat op je telefoon verschijnt, zodat je denkt dat de Belastingdienst je belt. En dan zijn er nog nepwebsites die perfect lijken op de echte websites van bekende organisaties, zoals webshops of banken.

Het doel van spoofing is altijd hetzelfde: je misleiden en je persoonlijke gegevens ontfutselen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of bankrekeningnummers. Met deze informatie kunnen ze geld stelen, identiteitsfraude plegen of andere misdaden begaan.Bescherm jezelf tegen spoofing

Je kunt jezelf tegen spoofing beschermen door:

  • Alert te zijn op verdachte e-mails en telefoontjes. Pas op met links in e-mails en bel niet terug naar nummers die je niet kent.
  • De afzender van e-mails te controleren. Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender. Vaak lijken nep-e-mails op het echte e-mailadres van de organisatie, maar er is een klein verschil, zoals een extra letter of spelfout.
    • Tip: in de meeste mailprogramma’s (zoals Gmail) kun je bekijken vanaf welke mailserver de mail is verzonden.
  • De URL van websites te controleren. Zorg ervoor dat de URL van de website begint met “https://” en dat er een slotje in de adresbalk staat.
  • Je persoonlijke gegevens nooit te delen via e-mail of telefoon. Geef je persoonlijke gegevens alleen af via een beveiligde website.
  • Gebruik te maken van anti-virussoftware en firewalls. Deze software kan je helpen om je computer te beschermen tegen malware en andere online bedreigingen.