Met Checkjelinkje® ga je veiliger online.

Hoe kun je zien of een link veilig is?

Een veilige link herkennen is cruciaal in een online wereld vol sluwe cyberdreigingen. In essentie draait het om waakzaamheid: controleer de URL op vreemde tekens, let op de context van de link en gebruik beveiligingstools zoals Checkjelinkje. Dit artikel biedt je een handige gids om veilige van onveilige links te onderscheiden, zodat je met een gerust hart kunt klikken.

In de digitale wereld van vandaag is het belangrijk om alert te zijn op de links waarop we klikken. Phishing, malware en andere online dreigingen zijn vaak slechts één klik verwijderd. Maar geen zorgen, met een paar simpele checks kun je jezelf een hoop ellende besparen. Laten we eens kijken hoe je de veiligheid van een link kunt inschatten.

Check de veiligheid van een link in een paar seconden met Checkjelinkje.

Check een link arrow_forward

Controleer de URL

Een veilige link herken je vaak aan het domeinnaam van een bekende site. Kijk uit voor subtiele afwijkingen, zoals ongewone tekens, spelfouten of een andere domeinextensie dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld, een URL die eindigt op .veiling-bank.nl is verdacht – dat is niet de standaard opmaak.

  • HTTPS: Beveiligde websites beginnen met “https://” in plaats van “http://“. Dit betekent dat de verbinding tussen je browser en de website versleuteld is. Let wel op: phishers gebruiken tegenwoordig ook bijna altijd HTTPS.
  • Het domein: Kijk goed naar het domein van de website. Is het de website die je verwacht? Let op spelfouten of afwijkingen in de naam. Bijvoorbeeld: “www.goog1e.com” in plaats van “www.google.com”.
  • Vreemde tekens: Sommige links bevatten vreemde tekens of symbolen. Dit kan een indicatie zijn dat de link niet veilig is.
  • Tip: Beweeg je muis over de link zonder te klikken. In de meeste browsers zie je dan de volledige URL verschijnen.

Check de afzender

Een link in een ongevraagde e-mail die je vraagt om in te loggen of persoonlijke informatie te verstrekken, is een rode vlag. Zelfs als de link zelf legitiem lijkt, kan de context waarin hij wordt gepresenteerd problematisch zijn.

Een link via e-mail:

  • Is het e-mailadres van de afzender herkenbaar?
  • Is de toon van de e-mail correct en professioneel? Dat kan een indicatie zijn van een phishingmail. Maar let op: ook phishers schrijven tegenwoordig keurige e-mails.
  • Vraagt de e-mail om gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of bankgegevens? Banken vragen je nooit per e-mail om zulke gevoelige gegevens.

Een link via social media:

  • Is het bericht afkomstig van een bekend profiel? Volgen jullie elkaar al langere tijd?
  • Komen er vreemde tekens of symbolen in het bericht voor?
  • Vraagt het bericht om je te abonneren op een onbekende website?
  • Let op: soms worden socialmedia accounts gehackt. Dan krijg je berichten van een bekend profiel, maar is de afzender niet wie je denkt dat het is.

Gebruik je gezond verstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. Wees extra voorzichtig met links die beloven je snel rijk te maken of die exclusieve toegang bieden tot content die nergens anders beschikbaar is.

  • Klik niet op links in ongevraagde berichten: Ongeacht of het via e-mail, sociale media of een chatbericht is, klik nooit op links in berichten van onbekende personen.
  • Wees kritisch over de inhoud van de link: Als de tekst in de link te mooi om waar te zijn lijkt, is dat waarschijnlijk ook zo. Klik niet op links die sensationele of irrelevante inhoud beloven.
  • Gebruik een virusscanner: Installeer een betrouwbare virusscanner op je computer en houd deze up-to-date.

Gebruik linkverificatietools

Er zijn verschillende online tools die je kunt gebruiken om de veiligheid van een link te controleren zonder erop te klikken. Via Checkjelinkje of de Checkjelinkje app krijg je het snelst duidelijkheid over de veiligheid van een link.

Voor een compleet beeld kun je daarnaast tools gebruiken als Google Safe Browsing of een andere linkchecker.


Conclusie:

Een veilige link herkennen is een vaardigheid die iedere internetgebruiker zou moeten bezitten. Door bovenstaande tips te volgen, kun je jezelf beschermen tegen veelvoorkomende online bedreigingen. Wees altijd kritisch op wat je aanklikt en als je twijfelt, doe dan een beetje extra onderzoek voordat je verder gaat.