Met Checkjelinkje® ga je veiliger online.

Hoe kies je een security awareness training?

Cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren om je bedrijf aan te vallen. Daarom is het belangrijker dan ooit om je medewerkers bewust te maken van de risico's en hen te leren hoe ze zich hiertegen kunnen wapenen. Een security awareness training is een uitstekende manier om dit te doen, maar er zijn veel verschillende trainingen op de markt. Hoe kies je nu de beste training voor jouw organisatie?

Er zijn verschillende manieren om een security awareness training in te voeren in je organisatie. Zelf ontwikkelen is een optie, maar kost veel tijd en expertise. Eenmalige trainingen zijn effectief, maar moeilijk te herhalen. Daarom kiezen de meeste organisaties voor een security awareness platform van een leverancier.

Maar waar let je dan op?

Goede en relevante inhoud

Misschien wel het belangrijkste onderdeel waar je op moet letten is de daadwerkelijke inhoud van de training. Zit die goed in elkaar? Wordt de content regelmatig bijgewerkt en is alle inhoud feitelijk juist?

Daarnaast is het belangrijk dat de training aansluit bij je medewerkers. Zo hoeft een baliemedewerker niet precies te weten hoe SPF en DMARC records werken, en hoef je een systeembeheerder niet opnieuw uit te leggen dat HTTPS veiliger is dan HTTP.

Goede awareness trainingen bieden dus betrouwbare informatie en hebben de mogelijkheid om de content af te stemmen op de doelgroep.

Let op de volgende punten:

  • Betrouwbare informatie: De geboden informatie moet feitelijk correct en afkomstig zijn van betrouwbare bronnen.
  • Duidelijke taal: Gebruikt heldere en begrijpelijke taal, zonder jargon.
  • Concrete voorbeelden: Maakt complexe ideeën concreet met behulp van praktische voorbeelden.
  • Actualiteit: De training moet actuele informatie bevatten over de nieuwste cyberdreigingen en trends.
  • Relevantie: De inhoud moet aansluiten bij de behoeften en het kennisniveau van jouw medewerkers.

Ontdek Aware, het security awareness platform van Checkjelinkje.

Eén maand gratis arrow_forward

Maak het niet moeilijker dan het al is

Security awareness is cruciaal voor de cyberveiligheid van je organisatie. Maar voor medewerkers is een training vaak een saaie onderbreking van hun werk. Weerstand is dan snel het gevolg. Met als resultaat:

  • Minder betrokkenheid: Medewerkers zijn niet gemotiveerd om te leren.
  • Slechtere kennisbeheersing: De geboden informatie wordt niet goed onthouden.
  • Groter risico op cyberaanvallen: Onbewuste medewerkers vormen een groter risico.

Kies dus voor een security awareness training die betrekt en boeit. Zo creëer je een leeromgeving waar medewerkers:

  • Zichzelf herkennen: De inhoud is relevant en aansprekend.
  • Actief betrokken worden: Interactieve elementen en praktische tips bevorderen de betrokkenheid.
  • Gemotiveerd raken: De training focust op oplossingen en maakt duidelijk waarom security awareness belangrijk is.

Sommige trainingen, zoals die van Checkjelinkje, zijn volledig ontwikkeld om je collega’s te betrekken bij je veiligheidscultuur. Onderwerpen worden luchtig gebracht, serieuze onderwerpen worden op een passende manier onderstreept en medewerkers krijgen praktische tips waar ze meteen iets mee kunnen.



Kies een slim platform dat tijd bespaart

Kennis over security awareness blijft alleen goed hangen als je die continu herhaalt. Maar als CIO, CISO of systeembeheerder heb je geen tijd om continu collega’s te herinneren aan een training.

Daarom kies je het liefst een platform met:

  • Automatisering van uitnodigingen en herinneringen: Medewerkers worden automatisch op de hoogte gehouden van hun trainingen en hoeven zich nergens voor te registreren.
  • Single Sign-On: Medewerkers kunnen inloggen met hun bestaande Microsoft Entra ID (voorheen Azure Active Directory) of Google Workspace-account, waardoor ze direct toegang hebben tot de training.
  • Rapportagefuncties: Bepaal welke medewerkers de training hebben voltooid en wie nog een reminder nodig heeft. Sommige platforms sturen zelfs automatisch een melding naar leidinggevenden als een medewerker de training niet volgt.

Zo kun je security awareness borgen zonder dat je er een dagtaak aan hebt.



Kosten

De ene training is de andere niet en voor de kosten is dat net zo. Hoewel de kosten van een training op zich niet alles zeggen, zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden.

  • Opzegtermijn: Hoe lang zit je vast aan een contract? Is er een maandelijkse opzegtermijn of ben je voor langere tijd gebonden?
  • Aanpassingen: Kun je het aantal gebruikers of trainingsmodules flexibel aanpassen? Helemaal belangrijk als je met seizoens- of tijdelijke medewerkers werkt.
  • Proefperiode: Is er een gratis proefperiode, zodat je de training kunt testen voordat je een contract afsluit?


Conclusie: kies een betrouwbaar platform dat bij je organisatie past

Let er bij het uitzoeken van een training dus op dat die goed aansluit bij je organisatie, de flexibiliteit biedt die je nodig hebt en dat de inhoud betrouwbaar en relevant is. Zo zorg je ervoor dat je medewerkers zich bewust worden van de risico’s en weten hoe ze zich er tegen kunnen wapenen.

Wil je weten hoe Checkjelinkje je hierbij kan helpen? Lees dan meer over onze security awareness training.