Een WhatsAppje dat zogenaamd afkomstig is van je dochter, een ‘Tikkie’ via Marktplaats van 1 cent om te controleren of je betrouwbaar bent, of een mailtje met een betaalverzoek dat afkomstig lijkt te zijn van een bekende instantie. Het aantal digitale misdrijven stijgt explosief en de totale schade bedraagt miljoenen euro’s. “Het wordt tijd dat we een einde maken aan online oplichting,” stelt Ruben Gommers. Ruben is de oprichter van Checkjelinkje, het bedrijf dat Appjelinkje heeft ontwikkeld.

Via de website van Checkjelinkje kunnen gebruikers links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid controleren. Vorig jaar werd daar de functie ‘Betaalverzoek Check’ aan toegevoegd. Om te zien of een betaalverzoek echt is, kopieert en plakt de gebruiker de url van het betaalverzoek op checkjelinkje.nl. Vervolgens is direct zichtbaar wie de begunstigde van het betaalverzoek is. Dagelijks maken duizenden consumenten gebruik van de tool.

WhatsApp
“We hebben met Checkjelinkje de missie om een einde te maken aan online oplichting. Daarvoor moeten we actief zijn op alle platforms waar phishers dat ook zijn. We zien dat online oplichting via WhatsApp enorm toeneemt, dus dit is een logische keuze. Met Appjelinkje zorgen we ervoor dat gebruikers verdachte betaalverzoekjes, maar ook andere verdachte linkjes, snel en eenvoudig via WhatsApp kunnen controleren,” aldus Ruben.

Gebruikers sturen het (betaalverzoek)linkje via WhatsApp naar Appjelinkje. Binnen enkele seconden krijgen zij bericht of de link betrouwbaar en veilig is. Het telefoonnummer van Appjelinkje, 088 754 6800, kunnen zij in hun contactenlijst zetten, zodat het eenvoudig is terug te vinden. Naast het ontwikkelen van online tools helpt Checkjelinkje consumenten in de strijd tegen cybercriminaliteit door middel van tips en trainingen om het bewustzijn van cyberveiligheid te vergroten. Verder werkt het bedrijf   samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse politie aan het gezamenlijke doel om online oplichting een halt toe te roepen.

Privacy
Gegevens van gebruikers worden goed beschermd. Enkel de gegevens die nodig zijn om de tool te laten werken, worden opgeslagen. Deze gegevens worden na twee weken automatisch weer verwijderd.

“We hebben met Checkjelinkje de missie om een einde te maken aan online oplichting. Daarvoor moeten we actief zijn op alle platforms waar phishers dat ook zijn. We zien dat online oplichting via WhatsApp enorm toeneemt, dus dit is een logische keuze. Met Appjelinkje zorgen we ervoor dat gebruikers verdachte betaalverzoekjes, maar ook andere verdachte linkjes, snel en eenvoudig via WhatsApp kunnen controleren" — Ruben Gommers (oprichter van Checkjelinkje)